Un inspector antifraudă de la ANAF a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Cazul, documentat cu stenograme și interceptări oficiale, scoate la iveală nu doar corupția din sistemul public, ci și modul în care unii funcționari aleg să negocieze cu cei pe care ar trebui să-i controleze. În centrul scandalului se află Andrei Petru Dimitriu, un inspector antifraudă care, potrivit anchetatorilor, a protejat companii de ride-sharing în schimbul unor sume consistente de bani.
În loc să aplice legea, Dimitriu a preferat să încaseze șpăgi lunare. Iar conversațiile înregistrate între el și patroana unei companii cu sute de șoferi spun totul. Nu doar că admite primirea banilor, ci discută deschis despre sume, termene și „servicii”. Un caz care ridică întrebări grave despre integritatea unor funcționari publici și despre vulnerabilitatea sistemului în fața banilor.
Inspectorul ANAF prins cu șpaga în mână
Potrivit informațiilor furnizate de anchetatori și preluate de Observatornews.ro, inspectorul ANAF Andrei Petru Dimitriu a fost prins în flagrant delict în timp ce primea bani de la patroana unei flote de ride-sharing. Femeia îl plătea pentru a evita controalele ANAF asupra firmei sale.
Firma în cauză, implicată în activități de transport alternativ, deținea o flotă cu sute de șoferi. Conform anchetatorilor, patroana plătise deja 7.500 de euro pentru ca un control fiscal să nu se transforme într-o sesizare penală. În momentul flagrantului, asupra lui Dimitriu au fost găsiți alți 3.000 de euro. Iar planul era ca mita să continue, în tranșe lunare de 2.000 de euro, până la atingerea unui total de 24.000 de euro.
Stenogramele care nu lasă loc de dubii
Convorbirile înregistrate între inspectorul ANAF și patroana firmei arată o complicitate evidentă. Nu e vorba de un simplu indiciu, ci de discuții directe, în care se vorbește despre bani, tranșe și favoruri.
Patroana flotei de maşini: „4.000 de euro. E ok 4.000?”
Dimitriu Andrei Petru: „Da, da!”
Patroana flotei de maşini: „Bun! Ok! Ți-am mai dat odată 500 și odată, 2.000.”
Dimitriu Andrei Petru: „Da!”
Patroana flotei de maşini: „Adică, în total 2.500 și mai vrei încă 4.000.”
Dimitriu Andrei Petru: „Da, da!”
O discuție care nu lasă loc de interpretări. Inspectorul confirmă primirea unor sume și negociază altele. Totul este parte a unui aranjament menit să ferească firma de rigorile legii.
Preferă mita în locul bonusurilor legale
Stenogramele obținute de procurori mai arată un aspect revoltător: inspectorul ANAF recunoaște că preferă mita în detrimentul bonusurilor legale oferite de stat pentru recuperarea prejudiciilor mari.
„Păi nu mai bine vorbesc eu cu ăla și-i zic ‘Cât îmi dai?!’. Mai mari… de la 10 milioane în sus. Bă băiatule, 10 milioane în sus, nu găsești pe toate… asta înseamnă 50 de milioane lei noi. Nu mai bine vorbești cu ăla ‘Bă băiatule… două salarii, decât să iau două salarii din alea, hai că… plătește și tu 1 milion’”, spunea Dimitriu Andrei Petru, potrivit interceptărilor, transmite fanatik.ro.
Este o declarație care reflectă nu doar cinismul unui funcționar corupt, ci și mentalitatea periculoasă care poate săpa la temelia unei instituții întregi.
A fost arestat preventiv
După flagrant, procurorii au dispus măsura arestului preventiv pentru inspectorul Dimitriu. Patroana firmei de ride-sharing a fost plasată în arest la domiciliu. Ambii sunt cercetați pentru fapte de corupție și riscă pedepse grele.
Anchetatorii spun că acțiunea vine în urma unor sesizări privind modul în care anumite firme din domeniul transportului alternativ evitau plata contribuțiilor la stat. În urma acestor sesizări, ANAF a demarat mai multe controale, însă unele dintre ele ar fi fost blocate sau direcționate de către Dimitriu în schimbul mitei.
Reacția oficială a ANAF
După apariția cazului în spațiul public, Agenția Națională de Administrare Fiscală a transmis un comunicat prin care condamnă faptele și se delimitează ferm de comportamentul inspectorului.
„Prin politica de toleranţă zero faţă de corupţie, conducerea ANAF susţine necondiţionat demersurile organelor de urmărire penală şi asigură implementarea tuturor măsurilor legale necesare prevenirii şi combaterii acestui flagel.
Reafirmăm hotărârea ANAF de a menţine un grad ridicat de încredere şi de a respecta standardele de integritate şi corectitudine asumate, promovând totodată profesionalismul și etica în toate activitățile sale.”
Mesajul vine să liniștească opinia publică, dar și angajații onești din sistem, afectați de scandaluri care le pun în umbră munca.
Incidentul scoate la iveală o vulnerabilitate gravă a sistemului de control fiscal din România. Dacă un singur inspector poate influența rezultatul controalelor în companii cu rulaje mari, atunci e clar că trebuie întărite mecanismele de verificare internă.
Mai mult, este un semnal de alarmă pentru toate instituțiile publice care administrează bani publici sau au rol de control.
Ride-sharingul, o zonă gri în privința fiscalității
De câțiva ani, serviciile de transport alternativ au crescut spectaculos în marile orașe din România. Platforme precum Uber, Bolt sau alte companii locale coordonează sute sau mii de șoferi.
Doar că reglementarea acestui sector a rămas în urmă. Mulți șoferi nu au forme legale de muncă, companiile externalizează contractele, iar relația cu fiscul este, uneori, ambiguă.
Tocmai în această zonă gri s-a infiltrat și inspectorul Dimitriu. A găsit firme vulnerabile, patroni dispuși să plătească pentru a fi „protejați” și a profitat.
Un studiu de caz pentru viitoare investigații
Cazul este deja considerat de specialiștii în combaterea corupției ca un exemplu clar de cum funcționează „micile înțelegeri” dintre inspectori și contribuabili.
Modul în care banii sunt ceruți, negociați, livrați. Limbajul folosit. Stenogramele. Toate arată un mecanism bine pus la punct. Nu e un act de impuls. E sistematizat.
Conform Codului Penal, luarea de mită și darea de mită sunt fapte sancționate cu pedepse privative de libertate între 3 și 10 ani, în funcție de cuantumul prejudiciului și circumstanțele agravante.
Dacă se dovedește că este vorba despre o rețea sau o practică recurentă, pedepsele pot fi majorate. În cazul în care inculpații colaborează cu ancheta și recunosc faptele, pot beneficia de reduceri de pedeapsă.